سهشنبه، ۲۶ فروردین ۱۴۰۴
برای بالا بردن طول عمر پمپ آب استفاده از یک منبع تحت فشار مناسب ضروری است این منبع تحت فشار بسته به مقدار ظرفیت که دارد حجم مشخصی از آب را درون خود ذخیره می کند.
طرز کار این منابع تحت فشار، به گونه ای است که با باز شدن شیر آب توسط مصرف کننده، آب ذخیره شده درون این منابع به درون لوله ها جاری می شود و در این حالت نیازی به روشن شدن پمپ نیست. اما وقتی فشار منبع به زیر مقدار تعیین شده برسد پمپ آب استارت می خورد و شروع به پمپ کردن آب به درون لوله های ساختمان می کند. تا الان شما را با عملکرد منبع تحت فشار در کنار پمپ آب آشنا کردیم. اما اگر منبع تحت فشار شما نیاز به تعمیر داشت باید چکار کنیم. ما در ادامه مطلب در این مورد برای شما اطلاعاتی را جمع آوری کرده ایم.
برای تعمیر بدنه منبع تحت فشار نیاز داریم با ساختار منبع تحت فشار آشنا بشویم ما دو نوع منبع تحت فشار در بازار داریم.
۱. منبع تحت فشار تیوپی
۲. منبع تحت فشار دیافراگمی
بدنه این منبع از جنس فایبرگلس و یا فلزی است که تیوپ و یا دیافراگمی که درون این منابع قرار میگیرد. یک سوم فضای داخلی منبع را پر می کند.
در منبع تحت فشار حجم یک سوم از آن هوای متراکم شده و بقیه حجم منبع از آب پر می شود. اضافه بر آن یک فلنج در ساختار منبع تحت فشار قرار گرفته است.
حال اگر بخواهیم این دو منبع تحت فشار دیافراگمی و تیوپی را باهم مقایسه کنیم. منبع تحت فشار اتیوپی درصد خرابی بالاتری نسبت به منبع تحت فشار دیافراگمی دارد با اینکه تیوپ به کار رفته در منبع تحت فشار تیوپی از جنس EPDM است اما چون تیوپ با سطح داخلی منبع برخورد می کند. امکان پارگی و سوراخ شدن آن بیشتر است.
تعمیر منبع تحت فشار نیاز به تشخیص علائم خرابی دارد اما این علائم چی هستند و چگونه می توان آن را تشخیص داد همانطور که گفتیم مکانیزم منبع تحت فشار بر اساس وجود همان تیوپ داخل منبع است که فشار آب را تثبیت می کند.حال اگر این تیوپ نشتی پیدا کند آب از منبع به قسمت داخلی و خشک تیوپ که با هوا پر شده است نشت می کند ما در اینجا به علائم نشتی تیوپ که برای تعمیر تیوپ منبع تحت فشار حائض اهمیت است اشاره می کنیم:
رنگ و یا بو و یا مزه ی آب به علت ورود آب به داخل تیوپ تغییر می کند
روشن شدن زیاد پمپ و در نتیجه کاهش عمر پمپ آب
دیواره داخلی منبع تحت فشار زنگ می زند
فشار تیوپ منبع تحت فشار پایین می آید
خارج شدن آب از محل ورودی هوا به منبع در قسمت بالایی آن
مسدود شدن مسیر تخلیه منبع بخاطر فشار وارد شده توسط تیوپ سوراخ شده که باعث می شود تخلیه آب صورت نگیرد
با دیدن این علائم در اسرع وقت نسبت به تعمیر منبع تحت فشار اقدام کنید.
فبلا هم اشاره کردیم که احتمال خراب شدن منبع دیافراگمی کمتر از دیگر منابع است ولی در هر صورت تعمیر خرابی منبع تحت فشار از هر نوعی که باشد مورد توجه است یکی از دلایل خرابی منبع تحت فشار نشتی تیوپ و یا دیافراگم داخل منبع است. دلیل دیگری که موجب خرابی منبع تحت فشار می شود ایجاد پوسیدگی و زنگ زدن دیواره منبع تحت فشار است که در این صورت باید تعمیر بدنه منبع تحت فشار انجام شود. در غیر اینصورت این پوسیدگی و زنگ زدگی دیواره داخلی منبع باعث می شود که تیوپ داخل منبع دچار پارگی شود و نشتی پیدا کند چون تیوپ با دیواره بدنه منبع دائما در حال تماس است. برای تعمیر منبع تحت فشار باید دلایل آن را بدانیم این دلایل عبارتند از:
سطح تیوپ توسط رسوب های آهن و منگنز پوشیده شده و باعث می شود تیوپ انعطاف خوبی نداشته باشد
رسوبات آهن و منگنز لوله ورودی و خروجی منبع تحت فشار را مسدود کرده و مانع پر و خالی شدن تیوپ می شود
وجود کلر زیاد در آب بافت تیوپ را تخریب و شکننده می کند
نصب کردن اشتباه منبع تحت فشار در جاهایی که مرطوب است باعث می شود بدنه زنگ بزند و در نتیجه تیوپ سوراخ شود
با آگاهی داشتن از این دلایل می توانید سعی کنید تا حد امکان از خراب شدن منبع تحت فشار خود جلوگیری کنید.
تا الان با دلیل ها و علت های خرابی منبع تحت فشار آشنا شدیم حال می توان نتیجه گرفت برای تعمیر منبع تحت فشار باید به تیوپ منبع تحت فشار توجه کرد که در اینجا به طور مختصر به آن می پردازیم:
۱. خرابی تیوپ منبع تحت فشار: در صورت پاره شدن تیوپ نمی شود آن را تعمیر کرد چون تیوپ داخل منبع قرار گرفته و منبع یک محفظه کاملا بسته و بدون نفوذ است و تعمیر آن بسیار مشکل است
۲.خرابی بدنه منبع تحت فشار: این خرابی مربوط به پوسیدگی دیواره داخلی منبع تحت فشار است که قابل دسترس نیست و زدودن این پوسیدگی بسیار سخت و شاید غیر ممکن است حتی اگر دیواره و یا حتی تیوپ تعمیر شود این منبع برای مدت زمان زیادی قابل استفاده نیست و دوباره خراب می شود.
پس در صورت خرابی منبع تحت فشار شما فقط می توانید به خرید یک منبع تحت فشار دیگر اقدام کنید.
اما با آنکه تعمیر تیوپ منبع تحت فشار غیر ممکن است ولی جای خوشحالی دارد که می توان آن را تعویض کرد و نیازی به خرید دوباره ی منبع نیست برای این کار باید از متخصصین این کار کمک گرفت در ابتدا هوای فشرده شده داخل تیوپ را خارج کرده و از لوله بالایی منبع، تیوپ را خارج کرده و تیوپ سالم را به جای آن قرار می دهیم.
برای تعمیر دیواره داخلی بدنه منبع تحت فشار که دچار پوسیدگی و زنگ زدگی شده است نمی توان کاری کرد ولی اگر این پوسیدگی و زنگ زدگی از بیرون باشد و به صورت سطحی باشد و به داخل نفوذ نکرده باشد می توان آن را تعمیر کرد و بعد رنگ ضد زنگ بزنید تا از پوسیدگی مجدد جلوگیری کنید.
همانطور که اشاره شد وجود یک منبع تحت فشار با ظرفیت متناسب با آب مصرفی ساختمان در کنار پمپ آب ضروری است تا از روشن شدن مکرر پمپ آب و استهلاک بیشتر و خرابی پمپ جلوگیری می کند. ولی اگر منبع تحت فشار ما دچار خرابی شود باید در حین تعمیر آن به نکات مهمی توجه کنیم که در اینجا به آن می پردازیم:
۱. نکات مهم حین تعمیر بدنه : در زمان تعمیر منبع تحت فشار باید توجه کنیم که هنگام زدودن زنگ زدگی و پوسیدگی از روی دیواره پمپ بدنه سوراخ نشود
۲. نکات مهم حین تعمیر تیوپ: برای تعمیر تیوپ منبع تحت فشار باید به این نکته توجه کرد که اول هوای متراکم داخل تیوپ را به آرامی خارج کنید و سپس به تعویض تیوپ اقدام کنید.
در ساخت و تعمیر منبع تحت فشار چون این منبع با آب و هوای متراکم شده سر و کار دارد باید توجه داشته باشیم که از قطعات با کیفیت و درجه ی یک استفاده شود تا بتواند بدون نقص کارایی لازم را از خود نشان بدهد و فشار آب را تثبیت کند. و با افزایش فشار آب روی منبع تیوپ یا دیافراگم داخل آن نترکد.
برای تعمیر منبع تحت فشار باید حساسیت خاصی را رعایت کرد که ما در اینجا به طور مختصر بیان می کنیم:
۱.بعد از تعمیر باید تمام اتصالات و مخزن و سیستم توزیع مطابق مقررات ایمنی و بر اساس اصول مهندسی چک شود
۲. لوله های گاز باید کاملا از لحاظ نشتی و ورودی و خروجی چک شود.
۳. لوله های گاز بر اساس نوع گاز درون آنها علامت گذاری می شود.
۴.فیلتر هایی با مقاومت بالا انتخاب شود
۵. در آخر نشتی آب و نشتی گاز چک شود
با رعایت این نکات امیدواریم بتوانید با رعایت اصول ایمنی تعمیر منبع تحت فشار خود را انجام دهید. اما پیشنهاد ما آوردن یک تعمیرکار متخصص در این زمینه است.
منبع های تحت فشار یک عمر مفیدی دارد که معمولا ۱۵ سال می باشد ولی این عمر مفید را می توان با سرویس منظم و همچنین تهیه یک پمپ، با کیفیت و درجه ی یک چه در جنس بدنه و چه در اتصالات افزایش داد.
در غیر اینصورت شما باید هر ۵ سال منبع تحت فشار خود را سرویس کرده تا اگر نیازی به تعمیر و تعویض داشت منبع تحت فشار را تعمیر یا تعویض کنید چون اگر این سرویس انجام نشود منبع تحت فشار می تواند حتی موجب خرابی پمپ شما نیز بشود.
امیدواریم توانسته باشیم با توضیحاتی که در اختیار شما قرار دادیم اطلاعات شما را در مورد منبع تحت فشار و نحوه تعمیر آن بالا برده باشیم.
فشار آب داخل ساختمان به پمپ بستگی دارد و منبع تحت فشار فقط از استهلاک پمپ جلوگیری می کند.
شارژ اولیه همان هوای متراکم شده درون منبع تحت فشار است .